Vanlige fotlidelser

Vanlige fotlidelser

Torn

Torn er en fortykket hud som stikker som en kjegle inn i foten.
Torner oppstår gjerne på trykkpunkter. Steder på huden som stadig er utsatt for feil trykkbelastning. De fleste torner oppstår som regel mellom tærne eller under foten.De kan være veldig smertefulle og kjennes ut som nålestikk i foten.Vi kan fjerne tornen og avlaste området. Det er også viktig å finne årsaken til hvorfor tornen kan oppstå, slik at man kan prøve å fjerne årsaken til at pasienten får torner.Oppsøk fotterapeut for råd og behandling.” til: “Torn er fortykket hud som stikker som en kjegle inn i foten. Torn oppstår gjerne på trykkpunkter, som stadig er utsatt for feil trykkbelastning. Torner flest oppstår som regel mellom tærne eller under foten. Torner kan være svært smertefulle og kjennes ut som nålestikk i foten. Vi kan bistå med fjerning og avlast området, for å forebygge at tornen ikke kommer tilbake.
Ta gjerne kontakt for mer informasjon.

Tørr hud

Tørr hud kan komme av:

  • Tørr og varm luft. 
  • Vinterkulde
  • Sol
  • Sterk såpe 

Tørr hud vil oppleves stram og kan sprekke lett i hudoverflaten.

Vanlige årsaker til feilbehandling av tørr hud kan være hyppig og langvarig bruk av hudpleiepreparater med høyt vanninnhold, dette i kombinasjon lange fotbad bør derfor unngås. Sitt i fotbadet i maks 5 min. Det anbefales ikke å bruke grønnsåpe da denne har en veldig høy pH som trekker fuktigheten ut av huden. Pasienter med tørr hud vil kunne være spesielt utsatt for utvikling av fotsopp og vorter ettersom sprekker i huden vil fungere som inngangsport for de bakteriene og virusene.

Klinikken har egne kremer og fotsalt som er beregnet til behandling av tørr og sprukken hud.
Ta gjerne kontakt for mer informasjon.

Hudsprekker

Disse hud sprekkene kan være overfladiske eller bli så dype at de begynner å blø. Det kan være veldig smertefullt fordi huden er veldig lite elastisk på dette punktet.Bruk av galt skotøy kan også være en årsak, eller såler som går opp bak på hæl f.eks.” til: “Hudsprekke kan være overfladiske eller bli så dype at de kan begynne å blø. Dette kan være svært smertefullt fordi huden er lite elastisk på dette punktet. Hudsprekker er utsatt for å få infeksjon. Årsaken til dette kan være flere grunner til, så snakk med oss og vi kan rådføre inne sko, såler og kremer. Etter en behandling hos fotterapeuten er hjemmebehandlingen viktig for å oppnå gode resultater. Hudsprekkene smøre daglig i en periode med fettholding fotkrem. Forebyggende behandling vil være bruk av anbefalt krem. 
Ta gjerne kontakt for mer informasjon. 

Neglesopp

Dersom man har en skadet negl vil negl barrieren være brutt, negl barriere vil kunne brytes ved støt eller bruk av trange sko m.m. Neglsoppen får i disse tilfellen en inngangsport.
Personer med nedsatt immunforsvar og brukere av enkelte medikamenter har økt sjanse for neglesopp. Neglene blir ofte misfaret, sort-brun-gul, i tillegg kan de ble veldig tykke, porøse og enkelte kan oppleve at de fliser seg opp. Neglen kan også løsne fra neglenen fra ytterkanten og innover mot neglbåndet.
Ta gjerne kontakt for mer informasjon. 

Nedgrodd negl

En vanlig årsak til inngrodd negl er for trange sko, eller feil klipping av neglen. Dette kan medføre smerter og vil kunne utvikle seg til en betennelse i tåen. En spange er en liten plastbit som limes på neglen under området hvor pasienten har nedgrodd negl. Spangen gir et svakt spenn i neglen, slik at neglen løftes for å vokse normalt

Vorter

Fotvorter oppstår på grunn av et vortevirus. Det spesielle med fotvorten er at den ligger under huden og vorten presses innover i foten. Fotvorter danner ofte et flatt lag av tykk hud og kan ha et mykere senter som ofte fremstår som hvitt med små svarte prikker. Prikkene er små blodkar som forsyner fotvorten med næring. Fotvorter kan oppstå enkeltvis, eller formen større grupper. I motsetning til vorter på hendene som vanligvis er uten smerte, kan fotvorter bli smertefulle ettersom de er under et konstant press fra kroppens vekt.